BIODANZA & STEMBEVRIJDING

RUIMTE VOOR JOU(w stem en dans)

7 – 14 augustus 2021

 

.Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen. 
Mensen ook… 

Een week waarin je via Stem en Dans kunt ervaren hoe bevrijdend het is jezelf alle ruimte te geven. Om dat wat in jou aanwezig is, zich te laten ontvouwen. We beloven je dat je er ruimer van naar huis keert! 😉 

Met behulp van Stembevrijding en Biodanza ontdek je deze week wat er in jou leeft en ruimte nodig heeft, om tot volle bloei te kunnen komen.  In elk mens leeft het verlangen expressie te geven aan wie wij in wezen zijn. Je kunt gaan ervaren wat er nodig is in dit proces, om jezelf stapje voor stapje  te laten zien en horen, door steeds opnieuw de beweging naar binnen en naar buiten te maken. Wat blijkt er nu te komen, bewegend van moment tot moment?  Waarin begrens je jezelf? Of waar verlies je het contact met jezelf of je omgeving? Welke beweging wil er in jou ontstaan als je jezelf niet terughoudt? Wanneer zou je juist een grens moeten trekken om jezelf meer recht te doen? Ont-dek in jouw eigen tempo hoe jij klinkt en beweegt als je jezelf alle ruimte geeft, met aandacht voor wat zich in jou aandient. Laat je zelf verrassen! 

Over Stembevrijding:
Stembevrijding gaat over het in alle vrijheid stem geven aan wat er in jou leeft. We gebruiken ons lichaam en onze stem om contact te maken met wat er in ons voelbaar is. Je laat je horen, ongeacht het eindresultaat. Je zingt omdat je het verlangen hebt jezelf te laten horen, niet om iets te bereiken. Dat is best spannend! Het fijne van Stembevrijding is, dat je die spanning mee kunt nemen, omdat het de toegang is tot waar jij op dat moment bent. Zo kun je elk gevoel, zoals vreugde, verdriet, kracht of kwetsbaarheid gebruiken als toegang om vanuit je zelf te zingen. Alleen dat is al erg bevrijdend, je hoeft nl. niet ergens anders te zijn dan waar je op dat moment bent.  Zodra je je hieraan durft over te geven en je opvattingen overboord durft te gooien, zul je ervaren hoe bevrijdend het is jouw geluid te laten horen. Je voelt wat de trilling van jouw stem teweeg brengt en dit is vaak zowel ontroerend voor jezelf als voor de luisteraar. Je maakt contact met jouw authenticiteit en zo kan er een grote innerlijke rust, ruimte en kracht ontstaan. 

Over Biodanza:
Dans en muziek bieden een prachtige gelegenheid om jezelf te ontplooien. In de dans kun je jouw vitaliteit ervaren. Ook kun je ontdekken waar jouw hart sneller voor gaat kloppen. Het nodigt je uit expressie te geven aan wie jij bent.  Voor de dans die we deze week doen heb je geen danservaring nodig of een goede conditie. Het gaat niet om het maken van mooie bewegingen, maar om uitdrukking geven aan wat er in jou leeft. De muziek waarop we dansen varieert van Zuid-Amerikaans tot Jazz en van Afrikaans, Klassiek tot Pop.  Bij iedere oefening hoort andere muziek: ritmisch en energiek, melodisch of verstilt. Je danst op jezelf, met zijn tweeën of in een groep. De dans helpt je om in contact met je lichaam en gevoel te komen en het denken even uit te schakelen. Bij deze manier van dansen gebruiken we, om die reden, geen woorden. Ook biedt het je een mooie mogelijkheid om je te openen en elkaar op een andere manier te ontmoeten, buiten de woorden, in de dans. 

Over de combinatie van stem & dans:
Stem en dans zijn twee manieren van Zelf- expressie die elkaar mooi aanvullen en ondersteunen. Door te dansen zak je lekker in je lichaam en maak je je lichaam vrijer, waardoor je makkelijker bij je gevoel komt. Zingen trilt andere lagen in ons wakker en nodigt uit om zichtbaar en hoorbaar te worden.  Soms wisselen we het dansen en werken met de stem af en soms vervlechten we deze twee. Bij beide vormen gaat het niet om hoe het er uit ziet of klinkt, maar om de ervaring.   

Wat we nodig hebben, 
is de ruimte om onszelf te zijn 

 Voor wie:
– 
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat stem en dans je kan brengen of nieuwe inspiratie wil opdoen.
– Voor wie zichzelf graag (meer) ruimte wil geven en wil ontdekken wat daarin kan helpen
– Voor wie zichzelf meer wil laten zien en horen, kan daar in deze week mee oefenen.
– Voor iedereen die zichzelf wil laten verrassen door zijn eigen stem en dans èn die van de ander.

Corona: I.v.m. Corona en het belang om in deze week echt vrij te kunnen dansen, zingen èn contact maken vraag ik de deelnemers om een negatieve zelftest dan wel vaccinatie. Zo kunnen we deze week los van mondkapjes en de 1,5 meter samenzijn en onszelf de ruimte geven om het leven ten volle te (be)leven en genieten. Mocht je vragen hebben bel  of mail me gerust.

Programma: We werken de meeste dagen in twee blokken per dag. (van ca. 9.30 – 13.00 & 16.30 – 19.00 uur) Daar tussen is een ruime pauze naar vrije invulling,  je hebt volop tijd om te ontspannen, lezen, wandelen, zwemmen etc. Ook zijn er 2 vrije middagen, dan kun je op stap gaan en de mooie omgeving van Preau ontdekken.  

Docenten: 


Renée Mars:  www.reneemars.nl  
Ik ben iedere keer weer dankbaar dat ik dit werk mag doen. Het is prachtig om te zien hoe de dans en stem mensen uitnodigen uitdrukking te geven aan wat er in hen leeft, hoe het ze verbindt met hun hart en met wat werkelijk van belang is. Ik vind het een rijkdom om met mensen te werken en te leren over en groeien in voor mij essentiële thema’s van het leven: vertrouwen, overgave, liefde en dankbaarheid.  Van oorsprong ben ik theaterdocent en heb jarenlang in de kunsteducatie en het jeugdtheater gewerkt. Vanaf 2007 ben ik werkzaam als Biodanzadocent en sinds 2012 ook als Stembevrijder. Daarnaast heb ik een eigen praktijk als Psychosociaal Therapeut: www.stroomopwaarts.nu  

Diete Sybesma: www.jouwvrijelied.nl 
Ik ben stembevrijder, pianiste en Alexander Techniek docente. Muziek is mijn grote passie! Een aantal jaren geleden heb ik de switch gemaakt van klassiek musicus naar een meer Zijns-georiënteerde manier van muziek maken. Muziek en met name onze stem brengt ons in directe verbinding met ons Zelf en elkaar. In elk mens leeft het verlangen expressie te geven aan wie wij in wezen zijn. Naast dat dit ook mijn verlangen is, vind ik het een mooi proces om andere mensen te begeleiden de verbinding te maken om tot deze Zelf-expressie te komen. Ik ondersteun je graag je eigen stem spelenderwijs en onderzoekend te vinden en te laten klinken in het tempo dat jou past.  

Samen:
Het zal komend jaar voor de derde keer zijn dat wij, Renée en Diete, een zomerweek in Preau geven. We geven al zeven jaar samen “Vol leven” weekenden waarin we stem en dans combineren en daarnaast geven we sinds 3 jaar een jaartraining met stem & dans gebaseerd op de Latifa. We vinden het heel erg fijn om samen te werken, onze krachten te bundelen en te ervaren dat 1 + 1 echt 3 kan worden.  

Ik wil mezelf niet veranderen. 
Ik wil meer mezelf zijn 
Vaclav Havel 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Waar:
L’huy Preau, een prachtig landgoed in de Morvan in het midden van Frankrijk   www.preau.nl  

Wanneer
zaterdag 7 augustus 2021 vanaf 17.00 uur
tot zaterdag 14 augustus 2021 10.00 uur

Cursustijden:
We werken dagelijks met Stem & Dans van ca. 9.30 – 13.00 & zondag van 16.30 – 19.00 uur.
In de middag kun je vrij nemen, vanaf 15.00 uur beeldhouwen of meedoen met het Try-out programma.
De woensdagmiddag is vrij, dan kun je op stap gaan en de mooie omgeving van Preau ontdekken.
Op vrijdagmiddag is er een feestelijke afsluiting van de week

Prijs vd cursus:
€ 435,- (bij aanmelden èn betalen vóór 16 mei 2021 krijg je vroegboekkorting en is de prijs € 395,-  

Geef je voor de cursus op bij Renée: via onderstaande BUTTON of via info@reneemars.nl .
Je ontvangt dan een bevestiging van je opgave en een factuur voor de cursuskosten.
Juli 2021 krijg je nog een mail met praktische informatie t.a.v. de week.
Er kunnen maximaal 20 mensen deelnemen dus aarzel niet te lang, afgelopen jaren was het steeds vol! 

Verblijf:
Je verblijf regel je rechtstreeks met Preau,  er is volop keuze: van een eigen of budget tent (de goedkoopste vorm) tot prachtige Hotel tenten of kamers in het huis. Je kunt hiervoor contact opnemen met Loeky die de accommodatie regelt. www.preau.nl  Loeky Ekkel, tel. 0573-221199, email info@preau.nl

Vervoer:
Préau heeft een liftservice, dit prikbord vind je op de contact pagina op de website van Preau en er is een carpoolgroep op facebook. De ervaring leert dat veel mensen met carpoolen om naar Preau te reizen, kortom een goedkope en gezellig manier om te reizen. Kijk op www.preau.nl voor alle informatie.  

  

ERVARINGEN VAN DEELNEMERS

 • “Jullie workshops waren voor mij een geweldige ervaring; emotioneel bevrijdend, fijn om dit met anderen te delen”.
 • “Nu ik ervaren heb wat de combinatie van dans en stemwerk mij te bieden heeft, wil ik er graag meer mee doen. Het was zo’n mooie, voortdurend intense en liefdevolle week.  Ik geniet nog na van wat het mij heeft gegeven en laten inzien. En ik vind jullie samenwerking erg fijn, om deelnemer bij te zijn”.
 • “Deze week was een helende reis in ‘ruimte voor mezelf’ waarin alles omarmt mocht worden. De afwisseling van Stembevrijding en Biodanza was 1+1 = meer dan 2!”
 • “Ik ben geraakt, geïnspireerd en bij mijn kracht gekomen door het proces van alle oefeningen. En ook door de prachtige kwetsbaarheid die jullie toonden èn de enorme kracht en vreugde die zo voelbaar was in jullie volle aanwezigheid.”
 • “Jullie deskundigheid en integriteit was geweldig. Fijn dat jullie ook je eigen kracht en kwetsbaarheid lieten zien. Ik vond de afwisseling van dansen en klinken fijn en jullie zorgvuldigheid naar de groep en elkaar toe was inspireren: een geweldig duo: ga zo door!”
 • Ik ben weer thuis en voel de prachtige week nog nazoemen in mijn hart. Ik heb de diepte van mijn eigen kracht hervonden en dat is heel belangrijk voor mij. Vandaar uit beweeg ik nu al anders door het leven, wat fijn! En ik voel  me heel gevuld, echt vanuit de bron van liefde die jullie in de week zo prachtig openen en aanraken. Het heeft me ook veel lichtheid gegeven. Dankjewel, dankjewel! 
 • Wat was het weer een fantastische week. Ik vind dat jullie voor zowel onervaren als ervaren deelnemers een hele goede opbouw hadden.
  Al kunnen woorden niet goed omschrijven wat ik in deze Stem & dansweek heb ervaren, bij deze een paar dingen die bij mij het meest geresoneerd hebben (en sommigen nog steeds doen). -In geborgenheid woordeloos herkenning en erkenning ervaren.
  -Aanwezig zijn in een breed spectrum en gelaagdheid van wat in mij speelt.
  -Een ingehouden boosheid uit mijn jeugd kunnen uiten. Kwaadheid van frustratie die nu als voeding dient voor kracht.
  -Diep verdriet is weggevloeid door mijn tranen 
  -Intense dankbaarheid overstijgt de vergankelijkheid van leven
 • Gedicht geschreven nav  “Ruimte voor jou”, Stembevrijding  & Biodanzaweek  Preau 
 • Een nieuwe naam
   In een wonderlijke ruimte
  werd ik doorschijnend dun, kleuren
  kwamen er doorheen de toets de snaar
  ze raakten aan een nieuwe naam
  een blad wat beweegt, zich omdraait
  en het zonlicht zoekt
  ben ik die wind, de klank is die van mij?
  mijn mond vormt zich rond nooit gehoorde klanken
  echo’s van verdriet en pijn in ogen waar ik ook
  vreugde zocht, de opborrelende lach
  een brug zonder gedachten, stilte
  waarin de libelle zweeft, trillende vleugels
  van de kolibrie, ik zuig het nectar op
  ritme van olifantspoten, giraffenbenen
  kruipende pootjes van de insect, als zij gedanst
  hoe kan dit woorden hebben?
  zachte beweging, het effect van een
  aardbeving, verschuivende lagen zo krachtig
  in het moment, zie ik mijn handen
  en vind ze mooi
  ik dans wie ik ben
  ik dans wie ik wil zijn, waar
  de stem nog in verwondering
  zacht naar buiten treed
  in een wereld zonder grenzen
  ontvang ik mij
  dankbaar

AANBOD

Biodanza en Stembevrijding geef ik op verschillende manieren, zowel eenmalig als in de doorgaande groepen:

'Ruimte voor jou' Vakantie

Stembevrijding & Biodanza

7 - 14 augustus 2021

" VOL Leven"

3 dagen Stembevrijding & Biodanza

11 juni - 13 juni  2021

LATIFA

Jaartraining Stembevrijding & Biodanza
jan. - juni 2022
in Utrecht

Kennismakingsdag Biodanza & Stembevrijding

exacte data volgen

 

Op de hoogte blijven van nieuws over
Biodanza & Stembevrijding?