BIODANZA & STEMBEVRIJDING

RUIMTE VOOR JOU(w stem en dans)

10 – 17 augustus 2024

 

.Bloemen bloeien waar ze ruimte krijgen. 
Mensen ook… 

Een week waarin je via Stem en Dans kunt ervaren hoe bevrijdend het is jezelf alle ruimte te geven. Om dat wat in jou aanwezig is, zich te laten ontvouwen. We beloven je dat je er ruimer van naar huis keert! ? 

Met behulp van Stembevrijding en Biodanza ontdek je deze week wat er in jou ruimte nodig heeft, om tot volle bloei te komen.
In elk mens leeft het verlangen expressie te geven aan wie wij in wezen zijn. Je zult gaan ervaren wat er nodig is in dit proces, om jezelf stapje voor stapje te laten zien en horen, door steeds opnieuw de beweging naar binnen en naar buiten te maken. Wat blijkt er nu te komen, bewegend van moment tot moment? We nemen de ruimte om stil te worden, jezelf te ervaren en via stem en dans uitdrukking te geven aan wat er in jou leeft.
Ook kun je gaan ontdekken waarin je jezelf tegen houdt of waar je het contact met jezelf of je omgeving verliest. Welke beweging wil er in jou ontstaan als je jezelf niet terughoudt? Wanneer zou je juist een grens moeten trekken om jezelf meer recht te doen?
Ont-dek in jouw eigen tempo hoe jij klinkt en beweegt als je jezelf de ruimte geeft, met aandacht voor alles wat zich in jou aandient. Laat je zelf verrassen!

Over Stembevrijding:
Stembevrijding gaat over het in alle vrijheid stem geven aan wat er in jou leeft. We gebruiken ons lichaam en gevoel om contact te maken met wat er in ons leeft. Je laat je vol moed horen, ongeacht het eindresultaat. Je zingt omdat je het verlangen hebt jezelf te laten horen, niet om iets te bereiken. Dat is best spannend! Het fijne van Stembevrijding is, dat je die spanning mee kunt nemen, omdat het de toegang is tot waar jij op dat moment bent. Alleen dat is al erg bevrijdend, je hoeft nl. niet ergens anders te zijn dan waar je op dat moment bent. Zo kun je elk gevoel, zoals vreugde, verdriet, kracht of kwetsbaarheid gebruiken als toegang om bij je Zelf te komen. Zodra je je hieraan durft over te geven en je opvattingen overboord durft te gooien, zul je ervaren hoe bevrijdend het is jouw geluid te laten horen. Je voelt wat de trilling van jouw stem teweeg brengt en dit is vaak zowel ontroerend voor jezelf als voor de luisteraar. Je maakt contact met jouw authenticiteit en essentie. Zo kan er al zingend een grote innerlijke rust, ruimte of kracht ontstaan. 

Over Biodanza:
Dans en muziek bieden een prachtige gelegenheid om jezelf te ontmoeten en ontplooien. In de dans kun je jouw vitaliteit ervaren. Ook kun je ontdekken waar jouw hart sneller voor gaat kloppen. Het nodigt je uit expressie te geven aan wie jij bent. Voor de dans die we deze week doen heb je geen danservaring nodig of een goede conditie. Het gaat niet om het maken van mooie bewegingen, maar om uitdrukking geven aan wat er in jou leeft.
De muziek waarop we dansen varieert van Zuid-Amerikaans tot jazz en van Afrikaans, Klassiek tot Pop.  Bij iedere oefening hoort andere muziek: ritmisch en energiek, melodisch of verstild. Je danst op jezelf, met zijn tweeën of in een groep. De dans helpt je om in contact met je lichaam en gevoel te komen en het denken even uit te schakelen. Bij deze manier van dansen gebruiken we om die reden geen woorden. Zo biedt het je een mooie mogelijkheid om je te openen en elkaar op een andere manier te ontmoeten, los van woorden, in de dans.

Over de combinatie van stem & dans:
Stem en dans zijn twee manieren van Zelf- expressie die elkaar mooi aanvullen en ondersteunen. Door te dansen ga je je lichaam ervaren en al bewegend kom je makkelijker bij je gevoel. Zingen trilt lagen in ons wakker en nodigt uit om zichtbaar en hoorbaar te worden. Soms wisselen we het dansen en werken met de stem af en soms vervlechten we deze twee. Bij beide vormen gaat het niet om hoe het er uit ziet of klinkt, maar om wat je ervaart.

Wat we nodig hebben, 
is de ruimte om onszelf te zijn 

 Voor wie:
– 
Voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat stem en dans je kan brengen of nieuwe inspiratie wil opdoen.
– Voor wie zichzelf graag (meer) ruimte wil geven en wil ontdekken wat daarin kan helpen
– Voor wie zichzelf meer wil laten zien en horen, kan daar in deze week mee oefenen.
– Voor iedereen die zichzelf wil laten verrassen door zijn eigen stem en dans èn die van de ander.

Programma: 

Programma: We werken in twee blokken per dag. (Van ca. 9.30 – 13.00 & 16.30 – 19.00 uur) Daar tussen is een ruime pauze waarin je volop tijd hebt om te ontspannen, lezen, wandelen, zwemmen etc. Ook is er minimaal één vrije middag, dan kun je op stap gaan en de mooie omgeving van Preau ontdekken.

Docenten: 


Renée Mars:  www.reneemars.nl  
Ik ben iedere keer weer dankbaar dat ik dit werk mag doen. Het is prachtig om te zien hoe zowel de dans als stem mensen uitnodigt om uitdrukking te geven aan wat er in hen leeft, hoe het je verbindt met je hart en met wat werkelijk van belang is. Ik vind het een rijkdom om op deze manier met mensen te werken en samen te leren over voor mij essentiële thema’s: vertrouwen, overgave, liefde en dankbaarheid. 
Van oorsprong ben ik theaterdocent en heb jarenlang in de kunsteducatie en het jeugdtheater gewerkt. Vanaf 2007 ben ik werkzaam als Biodanzadocent en sinds 2012 ook als Stembevrijder. Daarnaast heb ik een eigen praktijk als Psychosociaal Therapeut waarin lichaamswerk, stem, mindfulness en IFS belangrijke werkvormen zijn: www.stroomopwaarts.nu 

Diete Sybesma: www.jouwvrijelied.nl   
Muziek is mijn grote passie. Ik voel me bevoorrecht dat ik daar mijn werk van heb kunnen maken. Ik ben pianiste en werk veel met stem. Daarnaast heb ik al mijn hele leven interesse in bewustwordingswerk. Via Alexander techniek, tantra, ademwerk, yoga nidra en stembevrijding leer ik steeds meer contact te maken met wat er in mij leeft en ervaar ik steeds meer de stilte en liefde in mezelf. 
Muziek en met name onze stem brengt ons in directe verbinding met ons Zelf en elkaar. In elk mens leeft het verlangen expressie te geven aan wie wij in wezen zijn. Naast dat dit ook mijn verlangen is, vind ik het een mooi proces om andere mensen te begeleiden de verbinding te maken om tot deze Zelf-expressie te komen. Ik ondersteun je graag in je eigen tempo je eigen stem onderzoekend te vinden en laten klinken en je te herinneren wie je voor de volle 100% bent.

 Samen:  
Wij, Diete en Renée, werken al sinds 2015 samen. We hebben “Vol leven” weekenden gegeven, een jaartraining gebaseerd op de Latifa en al vele malen deze week ”Ruimte voor jou” in Preau.  In al onze trainingen werken we met de combinatie van stem, dans en bewustwordingswerk. 
We vinden het heel erg fijn om, na enkele jaren waarin het wegens ziekte niet kon, weer samen te werken, onze krachten te bundelen en te ervaren dat
1 + 1 echt 3 kan worden.

Ik wil mezelf niet veranderen. 
Ik wil meer mezelf zijn 
Vaclav Havel 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Waar:
L’huy Preau, een prachtig landgoed in de Morvan in het midden van Frankrijk   www.preau.nl  

Wanneer
zaterdag 10 augustus 2024 vanaf 17.00 uur
tot zaterdag 17 augustus 2024 10.00 uur

Cursustijden:
We werken dagelijks met Stem & Dans van ca. 9.30 – 13.00 &  van 16.30 – 19.00 uur.
Daar tussen heb je volop tijd om te ontspannen, lezen, wandelen, zwemmen etc.
Ook zijn er 2 vrije middagen, dan kun je op stap gaan en de mooie omgeving van Preau ontdekken.  
Vrijdag eind van de middag is er een feestelijke afsluiting van de week

Prijs vd cursus:
€ 395,-  (bij aanmelden èn betalen vóór 6 mei 2024), daarna betaal je € 435,-  

Geef je voor de cursus op bij Renée: via onderstaande OPGAVE-knop of via info@reneemars.nl .
Je ontvangt dan een bevestiging van je opgave en een factuur voor de cursuskosten.
Juli 2024 krijg je nog een mail met praktische informatie t.a.v. de week.
Er kunnen maximaal 20 mensen deelnemen dus aarzel niet te lang, afgelopen jaren was het steeds vol! 

Verblijf:
Je verblijf is all in, met 3 heerlijke vegetarische en biologische maaltijden per dag en doorlopend gratis koffie en thee.  Je verblijf regel je rechtstreeks met Préau, er is volop keuze (maar let op want het kan hard gaan dus des te eerder je boekt des te groter je keuze qua accommodatie): van een eigen tent of budgettent (de goedkoopste vorm) tot prachtige Hoteltenten of kamers in het landhuis. Ook is er verblijf met eigen sanitair. Je kunt hiervoor contact opnemen met Loeky Ekkel die, vanuit Nederland, voor Préau de accommodatie regelt.
tel. 0573-221199  of via onderstaand inschrijfformulier.

Vervoer:
Préau heeft een liftservice, dit prikbord vind je op de contact pagina op de website van Preau en er is een carpoolgroep op facebook. De ervaring leert dat veel mensen met carpoolen om naar Preau te reizen, kortom een goedkope en gezellig manier om te reizen. Kijk op www.preau.nl voor alle informatie.  

  

ERVARINGEN VAN DEELNEMERS

2023

In deze week ervaarde ik dat  Biodanza helpt om het mooiste in de ander te zien, voorbij zijn/haar buitenkant, 
mijn kritische en oordelende blik van de eerste dagen verdwijnt
ik kan steeds meer kijken met de ogen van mijn hart,
dan begint het in mij langzaam te stromen, kom ik letterlijk en figuurlijk in beweging
mijn hoofd vol gedachten stroomt langzaam leeg
Ik had Stembevrijding nooit eerder gedaan, ontdekte dat ik een stem had en dat ik die kan en mag gebruiken
daarmee te experimenteren, alleen en in het contact met de ander
hoe hartverwarmend.   Lineke

 Door in beweging te komen, kwam er innerlijk veel op gang.
Het leven in al zijn kleuren kwam voorbij, emoties kregen klank en gingen stromen.
Er ging een ruimte open, naar binnen en naar buiten.
De ander bleek een reisgenoot, een metgezel
Er is herkenning, erkenning 
En ….ruimte voor mij! 
Ingrid

2022

 • “Spontaan en levendig zijn, dat wilde ik voelen. Opnieuw, want het was zo ver weg geraakt. Dit is volledig gelukt in de cursus. Intens en teder, wild en zacht, alles komt langs. En de ontmoetingen: rijk in alle schakeringen, binnen en buiten de cursus. Ik voel me rijk en herinner me wie ik in essentie ben.
  Dank aan allen die erbij waren en de uitnodiging mee hebben ingevuld!”
  Henriëtte

 • “Deze week ging ik steeds meer de diepte in. Fijn om zo via dans en stemoefeningen die kant op begeleid te worden. Vooral Stembevrijding kwam steeds meer vanuit mijzelf zonder hier sturing aan te geven. Wat een bijzondere ervaring om uiteindelijk ruimte te geven aan wat diep vanuit mij kwam. Er kwam een emotie los met zo’n kracht waarvan ik niet wist dat dit in mij zat. Vanuit een bepaalde staat nam de klank mij mee, daardoor kon ik met mijn hele lijf loslaten, wat er zo lang in vast heeft gezeten. Wat een bijzondere ervaring en wat een BEVRIJDING.”
  Margreet

 • “Renée en Jantine brachten mij met hun klank-, dans- en aanrakingsoefeningen op een ‘niet-talige’ manier naar mijn verlegenheid, schaamte en verlangen om gezien en aangeraakt te worden en het onderliggende verdriet. Dat doen en delen met anderen, elkaar helpen te baren wie je bent en wat je wil worden, dat werkt heel verbindend. De bijvangst was dat mijn mannelijkheid dieper grondde.”
  Ad

 • “Wat een zaligheid om je een week lang te mogen laven aan een groot warm bad vol liefde, aandacht, pret en humor. Zonder verwachtingen Zingen, Dansen en Zijn wie je bent, en dat dat dan Goed is!”
  Caro

 • Wat heeft de week me gebracht? Een ervaring van welkom zijn. Ontvangen worden met veel warmte en liefde. En dat werkt door. Zo ervaar ik nu dat ik steeds meer stem kan geven, uitdrukken in woorden, wat gezegd wil worden.
  Het geloof in de liefde in mij, dat die er gewoon is, wordt iedere dag sterker en mijn moed om te zeggen wat gezegd wil worden in nabijheid is steeds krachtiger. En dat brengt me veel.
 • Ik kon ten diepste nooit geloven dat iemand echt van mij hield. En dat is veranderd. Ik wist wel dat mijn kleinkinderen echt van mij houden maar voelen kon ik het nog niet. Toen ik hen zag de maandag na Preau kwam het zo binnen.

2021

 • De week op Preau vond ik weer super. Heel anders dan vorig jaar toen alles nog nieuw voor mij was. De week Biodanza met Stembevrijding voelde als een ontdekkingsreis. Een reis om al dansend in contact met mijzelf en anderen emoties toe te laten en te delen. Elkaar te raken en aangeraakt te worden in wie je bent. Dat was ontroerend en voelt rijk. Woorden die daarbij passen zijn stilte, aandacht en liefde voor elkaar. Mijn stem op deze manier te gebruiken was voor mij nieuw. Ik vond het fantastisch. Heerlijk om in de vertrouwdheid en veiligheid van de groep hier zo mee te kunnen experimenteren, te mogen klagen en m’n eigen lied te laten horen. En het klopt dat bij mij vrouwelijkheid en sensualiteit daarin een thema is. Mn kracht daarin te voelen, maar ook de pijn en het verlangen.  De manier waarop jij dit alles begeleidt vind ik erg goed. Ik vind je persoonlijk in je gedrevenheid, aandacht en plezier in dit werk en professioneel in de wijze waarop jij ziet, aandacht geeft en ervaringen duidt en in een bredere context plaatst. Dit geeft rust en veiligheid. De muziek was net als vorig jaar heerlijk en de gedichten mooi. Jeannine was een mooie combi met jou. Haar aanvullingen, aandacht en uiteraard haar mantra was prachtig. Diete raakte mij. Ze helpt ons naar prachtige klanken toe vanuit een vriendelijke en sterke innerlijke kracht. Zo voelde het voor mij. Christa

 • Biodanza en Stembevrijding met Renee was voor mij veel meer dan dat. Het toonde mij wat me in de weg zat en wat juist hielp om me vrijer te uiten en meer mens tussen de mensen te zijn. Wat een week! Andre

 • Het was een week vol mooie ontmoetingen, met mezelf en met de groep, waar ik met dankbaarheid naar terugkijk. De combinatie van dans en stem is heel bijzonder en vult elkaar wondermooi aan. Renee bouwt de week heel mooi op, waardoor ik iedere keer weer een laagje dieper kan gaan en mezelf ook verras. De keuze van muziek is altijd passend, de uitnodiging helder en inspirerend, de feedback eerlijk en zorgvuldig. Kortom, ik vertrouw mijn proces volledig toe aan de liefdevolle en professionele handen van Renee. Esther

 • Ik mocht mijn intentie voor deze week voelend uitspreken. Het uitgesprokene werd gehoord voornamelijk door mezelf en kreeg gelegenheid om waarheid te worden. Renee je hebt mooie dansen en stem oefeningen aangeboden zo dat ik contact kon maken met mijn verdriet, mijn woede en mijn kracht. Mijn lied wat ik mijn “tempel lied” noemde, werd gezongen met emotie, met zachtheid, kracht, openheid en heel veel licht. Mijn tempel lied kon niet ontstaan zonder de piano begeleiding van Diete. Het was zo fijn om te mogen verstillen en voelen dat ik gedragen werd door klank. Het nodigt me uit om vaker terug te trekken in mijn tempel en de draagkracht te voelen en te luisteren naar stilte. Na deze week leek wel dat alles om me heen muziek was, ik kreeg veelzeggende dromen, werd vrijer en blijer. Dit is een grote cadeau geweest in mijn ontwikkeling. Met grote dankbaarheid Margareta

 • Toen ik naar de Biodanzaweek met Stembevrijding in Preau ging had ik geen directe verwachtingen. Had nooit kunnen bevroeden wat er in die week allemaal met mij zou hebben kunnen gebeuren. Zo’n intense week met een prachtige groep mensen, een getalenteerde deskundige docent, bijgestaan door een invoelende assistente en af en toe een pianiste. Dat maakte dat ik in staat werd gesteld om mijzelf op een hoger niveau in mijzelf te brengen. Dat ging stap voor stap, met behulp van dans, stem en doorvoelen van mijzelf, gevoed door de groep, geleid door de docent. Zo’n intens proces. Om nooit te vergeten. Een prachtig cadeau voor mijzelf om mijzelf diep te raken en gewaar te worden. Aanbevelenswaardig!
 •  Wat een prachtige week heb ik  mijzelf cadeau gegeven……..zoveel gevoelens mogen doorleven…….angst, verzet, onzekerheid, verdriet, boosheid, liefde, opluchting, blijheid… Wat was het heilzaam om op een veilige plek  door mooie mensen omgeven, te hebben mogen oefenen met alle gevoelens die ik in het dagelijkse leven niet durf te voelen, te horen en gewaar te worden en uit te leven. Dank voor dit mooie geschenk dat op mijn pad is gekomen. Ireen

 • Liefdevolle professionele ondersteuning. Net als iedereen maak ik een reis door het leven. Renée neemt je mee om die reis nog eens te onderzoeken. Onderdelen van die reis wil ik graag in de groep laten zien, andere verstop ik soms. Renée heeft me op een liefdevolle en tegelijk duidelijke wijze uitgenodigd ook die te laten zien. Een kleine sprong in het diepe waarin ik weet dat ik wordt opgevangen maar heb ervaren dat ik dat vangnet ook in mezelf heb. En waarin ik heb gevoeld dat professionele begeleiding voor mij helpt om te groeien. Kernwoorden gedurende de week: Kwetsbaarheid = kracht; Verbinden met anderen vanuit mezelf voelt als één, De veiligheid van professionele begeleiding; Uitdagingen aangaan; en ook: Genieten van het hier en nu! Jan

 • Ik heb me ingeschreven voor een week Biodanza en Stembevrijding. Ik ging voor de Biodanza en heb daar heerlijk van genoten en ook weer een paar dingen kunnen ontwikkelen. Stembevrijding had ik nog nooit gedaan en had er zelfs totaal geen zin in. Maar al doende vond ik het heerlijk om mijn klaagzang de wereld in te sturen en daarna om mijn eigen lied te kunnen zingen. Het was een verrassing voor mij om te merken hoeveel de Stembevrijding mij gedaan heeft. Ook werd er regelmatig Biodanza gecombineerd met Stembevrijding. Een heel mooie combinatie, die mij een nieuwe kijk op de mogelijkheden van biodanza heeft gegeven. Ook in de groep (18 mensen) was door de manier waarop Renée die leidde, binnen de kortste keren een hechte band van vertrouwen ontstaan. Heel mooi om daar deel van uit te maken. Ik heb van deze week heel erg genoten en weer wat geleerd over mezelf. Dick

Eerdere jaren

 • “Jullie workshops waren voor mij een geweldige ervaring; emotioneel bevrijdend, fijn om dit met anderen te delen”.
 • “Nu ik ervaren heb wat de combinatie van dans en stemwerk mij te bieden heeft, wil ik er graag meer mee doen. Het was zo’n mooie, voortdurend intense en liefdevolle week.  Ik geniet nog na van wat het mij heeft gegeven en laten inzien. En ik vind jullie samenwerking erg fijn, om deelnemer bij te zijn”.
 • “Deze week was een helende reis in ‘ruimte voor mezelf’ waarin alles omarmt mocht worden. De afwisseling van Stembevrijding en Biodanza was 1+1 = meer dan 2!”
 • “Ik ben geraakt, geïnspireerd en bij mijn kracht gekomen door het proces van alle oefeningen. En ook door de prachtige kwetsbaarheid die jullie toonden èn de enorme kracht en vreugde die zo voelbaar was in jullie volle aanwezigheid.”
 • “Jullie deskundigheid en integriteit was geweldig. Fijn dat jullie ook je eigen kracht en kwetsbaarheid lieten zien. Ik vond de afwisseling van dansen en klinken fijn en jullie zorgvuldigheid naar de groep en elkaar toe was inspireren: een geweldig duo: ga zo door!”
 • Ik ben weer thuis en voel de prachtige week nog nazoemen in mijn hart. Ik heb de diepte van mijn eigen kracht hervonden en dat is heel belangrijk voor mij. Vandaar uit beweeg ik nu al anders door het leven, wat fijn! En ik voel  me heel gevuld, echt vanuit de bron van liefde die jullie in de week zo prachtig openen en aanraken. Het heeft me ook veel lichtheid gegeven. Dankjewel, dankjewel! 
 • Wat was het weer een fantastische week. Ik vind dat jullie voor zowel onervaren als ervaren deelnemers een hele goede opbouw hadden.
  Al kunnen woorden niet goed omschrijven wat ik in deze Stem & dansweek heb ervaren, bij deze een paar dingen die bij mij het meest geresoneerd hebben (en sommigen nog steeds doen). -In geborgenheid woordeloos herkenning en erkenning ervaren.
  -Aanwezig zijn in een breed spectrum en gelaagdheid van wat in mij speelt.
  -Een ingehouden boosheid uit mijn jeugd kunnen uiten. Kwaadheid van frustratie die nu als voeding dient voor kracht.
  -Diep verdriet is weggevloeid door mijn tranen 
  -Intense dankbaarheid overstijgt de vergankelijkheid van leven
 • Gedicht geschreven nav  “Ruimte voor jou”, Stembevrijding  & Biodanzaweek  Preau 
 • Een nieuwe naam
   In een wonderlijke ruimte
  werd ik doorschijnend dun, kleuren
  kwamen er doorheen de toets de snaar
  ze raakten aan een nieuwe naam
  een blad wat beweegt, zich omdraait
  en het zonlicht zoekt
  ben ik die wind, de klank is die van mij?
  mijn mond vormt zich rond nooit gehoorde klanken
  echo’s van verdriet en pijn in ogen waar ik ook
  vreugde zocht, de opborrelende lach
  een brug zonder gedachten, stilte
  waarin de libelle zweeft, trillende vleugels
  van de kolibrie, ik zuig het nectar op
  ritme van olifantspoten, giraffenbenen
  kruipende pootjes van de insect, als zij gedanst
  hoe kan dit woorden hebben?
  zachte beweging, het effect van een
  aardbeving, verschuivende lagen zo krachtig
  in het moment, zie ik mijn handen
  en vind ze mooi
  ik dans wie ik ben
  ik dans wie ik wil zijn, waar
  de stem nog in verwondering
  zacht naar buiten treed
  in een wereld zonder grenzen
  ontvang ik mij
  dankbaar

AANBOD

Biodanza en Stembevrijding geef ik op verschillende manieren, zowel eenmalig als in de doorgaande groepen:

'Ruimte voor jou' Vakantie

Stembevrijding & Biodanza

10 - 17 augustus 2024

" VOL Leven"

3 dagen Stembevrijding & Biodanza

nieuwe data volgen in 2024

LATIFA

Jaartraining Stembevrijding & Biodanza

Nieuwe data volgen

Kennismakingsdag Biodanza & Stembevrijding

exacte data volgen

 

Op de hoogte blijven van nieuws over

Biodanza & Stembevrijding?