Alle werkelijke leven is ontmoeting

Martin Buber

BIODANZA

Biodanza betekent letterlijk ‘de dans van het leven’.

Dans en muziek bieden een prachtige gelegenheid om jezelf te ontplooien. In Biodanza kun je jouw vitaliteit ervaren. Ook kun je ontdekken waar jouw hart sneller voor gaat kloppen. Het nodigt je uit expressie te geven aan wie jij bent. En de ander te ontmoeten op een bijzondere manier, zonder woorden, in de dans. Een ontmoeting zonder woorden kan zo veelzeggend zijn. Het kan je raken op zielsniveau.

Voor Biodanza heb je geen danservaring nodig of een goede conditie. Het gaat niet om het maken van mooie bewegingen, maar om uitdrukking geven aan wat in jou leeft.

De muziek waarop gedanst wordt tijdens Biodanza varieert van Zuid-Amerikaans tot jazz en van klassiek tot pop. Bij iedere oefening hoort andere muziek: ritmisch en energiek, melodisch of verstild. Je danst op jezelf, met zijn tweeën of in een groep.

Biodanza helpt om in contact met je lichaam en gevoel te komen, en het denken even uit te schakelen. Door regelmatig Biodanza te doen kun je meer plezier en vertrouwen krijgen in het leven; stress neemt af en je levenslust, affectiviteit en creativiteit nemen toe. Zo nodigt Biodanza uit tot voluit leven!

AANBOD

Biodanza geef ik op verschillende manieren, zowel eenmalig als in de doorgaande groepen:

WEKELIJKSE BIODANZA

op dinsdag-avond

in Utrecht

BIODANZA FEESTEN

verschillende locaties

Biodanza vakantie

voor ervaren dansers

Landgoed PREAU
27 juli -  3 aug. 2024

ACHTERGROND VAN BIODANZA

Ik geloof dat zich vele krachten in mij manifesteerden, die mij uiteindelijk in staat stelden Biodanza te creëren, een creatie van Kunst, Wetenschap en Liefde.  –  Rolando Toro

Rolando Toro Araneda uit Chili is de grondlegger van Biodanza, een systeem dat muziek, beweging, expressie en contact gebruikt om het menselijk potentieel te ontwikkelen. Biodanza wordt gepraktiseerd door heel Europa, in Zuid & Noord-Amerika, Zuid Afrika, Australië en Japan. In 2000 werd het in Nederland geïntroduceerd.

Biodanza is even moeilijk te definiëren als kunst, liefde of het leven zelf. Het is namelijk onmogelijk om Biodanza met je verstand te begrijpen. Alleen door het te beleven kun je de werkelijke betekenis ervan ervaren.

Ik was geïnteresseerd in het creëren van een systeem om de vreugde van het leven te stimuleren, om de integratie
tussen geest en lichaam te verbeteren en om de band tussen mensen te versterken.  –  Rolando Toro

Het Biocentrisch Principe

Het Biocentrisch Principe, de grondgedachte van Biodanza, stelt het leven centraal en herstelt het idee dat het leven heilig is. Hiermee onderschrijft het de visionaire gedachte van Albert Schweitzer:  “Mijmerend over het leven voel ik me verplicht elke wil van het leven om mij heen evenzeer te respecteren als de mijne, want die is identiek aan de mijne”.

Het Biocentrisch Principe vindt zijn inspiratie in de overtuiging dat het universum is georganiseerd in dienst van het leven en stelt voor om niet de mens als centrum van alles te zien. Respect voor het leven en de organisatie van het leven staat voorop. Het Biocentrisch Principe wil het leven versterken en zijn evolutiekrachten tot uitdrukking brengen. Biodanza is hiermee een gedicht op het leven, gebaseerd op universele wetten die het leven in stand houden en de evolutie ervan mogelijk maken.

HET SYSTEEM VAN BIODANZA

Vivencia

Vivencia is een ervaring die een individu met grote intensiteit beleeft in het hier-en-nu, die de emotionele en organische functies omvat.  –   Rolando Toro

Het Spaanse woord ‘Vivencia’ betekent ‘ervaring’: de intense beleving van dit unieke moment. Wanneer we het hier en nu beleven met deze grote intensiteit en overgave, dan kunnen we momenten ervaren van volledig aanwezig zijn. In verbinding met alles wat ons omringt. Deze momenten van Vivencia zijn helend voor ons lichaam en onze geest die zich als het ware herijken. Ons systeem herinnert zich de verbinding met de grote kracht die leven is, waar wij deel van uitmaken en waarin alles klopt. Het met regelmaat beleven van deze momenten van Vivencia kan ons vertrouwen in het leven versterken omdat we ervaren dat het niet ons doen en laten (ons ego) is die de kwaliteit van leven bepaalt, maar het (be)leven zelf.

In Biodanza noemen we ook de workshop een Vivencia omdat die iedere keer gericht is op de geleefde ervaring, de beleving van dit moment. Het gaat om de ervaring van wie jij bent, in dit moment, in relatie tot jezelf en in relatie tot de ander en het grotere geheel.

Vijf lijnen van Vivencia

Biodanza werkt met ‘Vijf lijnen van Vivencia’: vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit en transcendentie. Dit zijn vijf potentiële menselijke kwaliteiten die bij ieder van ons meer of minder ontwikkeld zijn. Het proces van Biodanza helpt je deze natuurlijke potenties te ontdekken, te ontwikkelen en beter uit te drukken in je leven. Zodat je wordt wie je werkelijk bent.

In de wekelijkse Biodanzalessen worden deze potentiële vermogens steeds opnieuw gestimuleerd, aangemoedigd en verder ontwikkeld.

Vitaliteit: het leven met energie en levensvreugde tegemoet kunnen treden en een goede balans vinden tussen actie en rust. Het is belangrijk om vitaal te zijn, zodat je kunt aangeven wat je nodig hebt en verlangt in het leven. Vitaliteit versterkt blijdschap, levenslust en geeft je het vermogen om levendig te zijn.

Seksualiteit: in staat zijn plezier en genot te ervaren, intimiteit en sensualiteit te kunnen beleven. Seksualiteit en sensualiteit horen bij ieder levensaspect; een windvlaag door je haren of het met genot eten van een peer.

Creativiteit: je creatieve vermogens kunnen aanspreken om expressie te geven aan je leven, en flexibel kunnen omgaan met de uitdagingen die het leven je biedt.

Affectiviteit: onze natuurlijke mogelijkheid tot liefhebben en genegenheid kunnen ervaren. Als je de ander wilt ontmoeten, heb je de vaardigheid nodig genegenheid te geven en te ontvangen. Empathie maakt dat je je kunt verplaatsen in een ander.

Transcendentie: dit gaat over het moment waarop je jezelf overstijgt en je verbindt met het grotere geheel; een gevoel van één zijn en overstijgen van het ego. Je openen voor de kracht die leven is en verbinding ervaren met het totale menselijk potentieel.

Tijdens ons leven ontwikkelen wij van jongs af aan deze vijf levenspotenties. Dit gebeurt bij ieder van ons op verschillende wijze. De ene potentie is sterker ontwikkeld dan de andere. Biodanza werkt aan de versterking en integratie van álle potenties om zo de kwaliteit van leven te vergroten.

ERVARINGEN VAN DANSERS

Sinds ik Biodanza doe is mijn vertrouwen in de natuurlijke stroom van het leven toegenomen.                                                                                                                                                             Biodanza is voor mij weer in contact komen met mezelf en anderen. Plezier, vreugde om het bewegen. Verbinding voelen, het samen delen van ritme en mooie muziek. Soms kom ik verdriet of blokkades in mijn lichaam tegen, die er dan ook mogen zijn, die zacht mogen worden en dan weer verder stromen.

Mariëtte

Biodanza geeft mij plezier en energie, ik kom vaak moe aan, na een dag werken, en heb geen zin meer om iets te doen – en dan hoor ik de muziek en mijn lijf heeft weer zin in van alles, en ik ga weer helemaal gevitaliseerd naar huis. Wat ik ook fijn vind, is dat je steeds weer vanuit contact met jezelf pas contact met de ander maakt, waardoor je dus nooit geforceerd iets staat te doen wat je niet wilt of niet bij je past. Ik voel ook elke avond hoe ik wel of niet met mijn lijf verbonden ben. Door de verschillende muziek en ook vormen van dans worden steeds andere delen aangesproken, waardoor het hele lijf aandacht krijgt, kortom: heerlijk!

Sanne

Biodanza is voor mij contact maken, met mezelf, met mijn grenzen, met anderen. Het is een welkome aanvulling op mijn werk als coach. De thema’s waarop we dansen zijn vaak heel toepasselijk in mijn eigen leven, waardoor ik mezelf weer vrij kan maken om verder te gaan. Daarnaast is het gewoon erg leuk en ontspannend om te dansen en te bewegen, samen met lieve en fijne mensen en een inspirerende lerares!

Leonie

 

Op de hoogte blijven van nieuws over

Biodanza & Stembevrijding?