Dans jouw leven  &  Creëer jouw beeld

 Dans met hart & ziel de dans van het leven

24 – 31 juli 2021


“Als je in de stroom van het leven zit, dans dan en vier het leven.

Als de energiestroom van jouw leven niet zo lekker loopt,
dans dan om jezelf weer terug te brengen in de stroom”.

Een dansweek, nu in combinatie met beeldend werken. 
Nu de coronamaatregelen ons beperken maar het verlangen om vakantie te vieren op Preau even groot blijft heb ik samen met  Carla Rump (beeldend kunstenaar) de krachten gebundeld. We bieden een week aan waarin je ‘s ochtends danst en ’s middags beeldend kunt werken.

DANS JOUW LEVEN:
Een week waarin je dansend nieuwe inspiratie opdoet om je leven ruimer, voller en kleurrijker te (be)leven. Ervaar hoe de dans niet alleen je lichaam maar ook je hart en ziel in beweging brengt. 
In deze week wordt je uitgenodigd expressie te geven aan wie jij bent in al jouw eigenheid en rijkdom. Zo kun je jezelf opnieuw ervaren; in kracht èn zachtheid, in lichtheid èn diepte, ingetogen èn uitgelaten, kwetsbaar èn moedig, liefdevol èn verbonden. En in die rijkdom de ander ontmoeten, zonder woorden, in de dans.
​De dans en muziek zijn geweldige middelen om je te verbinden met jezelf; je lichaam, je gevoel en vooral je hart. Van daaruit gaan we elkaar ontmoeten en kunnen we op diepere en subtielere lagen de intieme en oprechte verbinding ervaren. 

De Coronabeperkingen bieden ook nieuwe mogelijkheden! Zo kun je ontdekken hoe je, binnen de beperking van 1,5m/ 1m die er nu is, je wel degelijk echt kunt verbinden met een ander en daarin intimiteit ervaren. Hier kun je deze week nieuwe ervaringen in opdoen, die naar meer smaken 😊.  
Ik vertrouw erop dat ik deze aangepaste dansweek, geïnspireerd door mijn Biodanza-achtergrond, kan geven met genoeg veiligheid en met de kwaliteit die ik gewend ben. We werken in een grote ruimte met veel openslaande deuren en met een kleinere groep: maximaal 16 i.p.v. 24 deelnemers. Met dit aantal is lekker èn ‘coronaproof’ dansen goed mogelijk.

CREËER JE EIGEN BEELD:
Na een heerlijke lunch (met Siësta) gaan we verder, de natuur in, het leven vieren.
De kunstenaar Matisse, zei het al: “Ik geloof het pas als ik het kan aanraken”.
In onze digitale tijd vergeten we soms hoe bijzonder het is om te werken met materie. Onze tactiliteit komt steeds meer op de achtergrond. Het heerlijke van een beeld is dat je eromheen kan lopen, het kan aanraken, de energie kan voelen van de maker, het materiaal ervaart en je tot nieuwe ideeën kan brengen. Marius van Beek was mijn voorbeeld.  Hij was een ambachtelijk steen- beeldhouwer die gedurende een moeilijke periode in zijn leven schreef:  “Ik ben zeer eenzaam maar ik kom er doorheen omdat ik nieuwe stenen mag bezielen”.  Bij het maken van een beeld denken we meestal aan zagen, hakken, bikkelen, gutsen, schuren. Natuurlijk dit kan heerlijk meditatief zijn maar toen Marius tegen de 80 jaar was had hij zijn grootste ontdekking gedaan. Hij kwam erachter dat je in plaats van weken bikkelen in de steen ook dagen, weken of maanden kan kijken naar een steen, dan één ingreep doen en er is een sculptuur, een nieuwe wereld ontstaan.

Preau is een prachtig landgoed die ons de kans biedt om “beeldend” op ontdekkingsreis te gaan. Hoe is het om al knijpend in een stuk klei naar een boom te lopen? Wat gebeurt er als we de klei tegen de boom smijten of erop gaan dansen? Ieder van ons is uniek en we hebben ons eigen vormentaal. Net als dat onze stem een eigen klank heeft, de manier waarop je je beweegt uniek is, hebben we ook een vormentaal die bij ons hoort. Het is mooi om je hiervoor open te stellen en tot creatie te komen. We gaan op ontdekkingsreis en starten de eerste middag met het schetsen in klei of op papier. Door middel van oefeningen  komen we stap voor stap tot ons eigen beeld en groeien naar een klein sculptuur van zachte steen.

Het programma:

 • 6 ochtenden dansworkshops. 

 • 4 middagen beeldend werken (of meer als je wilt) als aanvulling op de dans

 Over Renée:
Ik ben van oorsprong theaterdocent en heb sinds 15 jaar een eigen praktijk als psychosociaal therapeut, ben trainer en stembevrijder www.stroomopwaarts.nu
Sinds 13 jaar geef ik met veel plezier Biodanza; wekelijks in Utrecht en Culemborg. En ook geef ik regelmatig weekenden en losse dagen Biodanza, en soms in combinatie met Stembevrijding. Kijk op deze site voor al mijn aanbod
In Preau kom ik nu voor het 12e jaar. Ik ervaar L’Huy Préau als een geweldige plek. De prachtige omgeving, het heerlijke eten, de goede verzorging en de aandacht die in alles voelbaar is, vormt een perfecte bedding om de rijkdom van het leven ten volle te genieten. En dat is precies waar het in deze week voor mij om gaat. 

Biodanza nodigt uit tot intens genieten van het moment.
Als je in het hier en nu bent, kun je in ieder moment het geluk aanraken.
(vrij naar RolandoTorro en Cuong Lu)

 Over Carla:
Het is zo’n rijkdom om vanuit je zintuigen te werken en ontdekkingen in materiaal te doen. Dat kan al zo eenvoudig door bijv. gewoon een stuk klei in je hand te drukken, je levenslijnen te zien, je huid te voelen en door te geven in de klei. Deze levenslijnen heb ik veel gebruikt in mijn werk. 
Dit gegeven uitbouwen:  We zijn allemaal bekabeld en verbonden met elkaar, dat besef heeft deze tijd ons des te meer gegeven. 
Als docent probeer ik te inspireren en te begeleiden maar vooral ook te genieten.
Ik ben ervan overtuigd dat mensen  gelukkiger zouden zijn als ze elke dag iets kunnen creëren. Het Franse landschap, het landgoed van Preau geeft ons een fantastische basis hiervoor. 
www.carlarump.nl

We hopen dat jij er net als wij zin in hebt. Het is een unieke mogelijkheid om met twee verschillende cursussen en ervaren docenten kennis te maken op de geweldig plek die Preau is. We zien er naar uit je in Preau te kunnen ontmoeten!

PRAKTISCHE INFORMATIE:

Voor wie:
Voor iedereen die zich via de dans wil verdiepen in en laven aan de rijkdom van het leven. 
Voor iedereen die meer wil leven vanuit zijn/haar hart en ontdekken hoe je op steeds subtiele lagen verbinding kunt maken.
Voor iedereen die het vermogen tot genieten wil vergroten, 
Voor iedereen die meer van zichzelf wil (laten) zien.
Voor iedereen die zichzelf wil laten verrassen door zijn eigen dans èn die van de ander.
Voor iedereen die echt wil zien en voelen.

 Wanneer: zaterdag 24 juli – zaterdag 31 juli. 2021 
Aankomst zaterdag 24 juli vanaf 17.00 uur. Deze avond komen we kort bijeen voor een eerste kennismaking en toelichting op het programma. 
De cursusduur is van zondag tot en met vrijdag.
Vrijdagmiddag en -avond is er een feestelijke afsluiting van de week. 
Zaterdag 31 juli, vóór 10.00 uur vertrekt iedereen weer. 

Programma: we werken twee blokken per dag:
Dansen van ca. 9.30 – 12.30 & Beeldend programma van half 5 tot 7 uur maar kan in overleg aangepast worden.
Tussendoor is er voldoende tijd om lekker te luieren, wandelen, zwemmen en na te genieten van de opgedane ervaringen.
Ook de woensdagmiddag is vrij, dan kun je op stap gaan en de mooie omgeving van Preau te ontdekken.

Prijs vd cursus:  € 325,-
Materiaalkosten € 25,-, die kun je ter plekke betalen.
Geef je voor de cursus op bij: info@reneemars.nl. Je ontvangt dan een bevestiging van je opgave en een  factuur voor de cursuskosten. Begin juli 2020 ontvang je nog een mail met verdere praktische informatie over de cursusweek.  

 Vervoer:
Préau heeft een liftservice, informatie hierover staat op het prikbord op de website van Préau. Kijk bij Route voor alle informatie. 

Verblijf:
Je verblijf is all in, met 3 heerlijke vegetarische maaltijden per dag en doorlopend gratis koffie en thee. Je verblijf regel je rechtstreeks met Préau, er is volop keuze: van een eigen tent of budgettent (de goedkoopste vorm) tot prachtige Hoteltenten of kamers in het landhuis. Je kunt hiervoor contact opnemen met Loeky die, vanuit Nederland, voor Préau de accommodatie regelt.
Loeky Ekkel, tel. 0573-221199 email : info@preau.nl

Geef je voor de cursus op bij mij: via OPGAVE button hieronder. Of stuur een mail naar info@reneemars.nl 

Je ontvangt dan een bevestiging van je opgave en een  factuur voor de cursuskosten. 
Begin juli 2020 ontvang je nog een mail met verdere praktische informatie over de cursusweek.  

Ervaring deelnemers:  Hieronder enkele reacties van deelnemers aan eerdere Biodanzaweken:

 • Mijn week in Preau was onbeschrijfelijk mooi. Ik weet dat Biodanza mij in verbinding kan stellen met mijn gevoel. Dit ervaar ik bij de wekelijkse lessen. Maar dat het zo diep gaat dat had ik nooit gedacht. Het heeft me werkelijk bij mijn ware “zijn” gebracht. Een plek waar ik nog niet zo vaak in mijn leven ben geweest. Het voelde “hemels “. Ik voelde zoveel verbinding met mezelf en ook met alles om me heen. Het kwam allemaal samen. Ik heb deze week het leven gedanst met alle angsten maar ook met zoveel vreugde. 

 • Renée vroeg ons, woorden te geven aan de ervaring. Maar die zijn er niet: het is de ervaring zelf, het zijn… dat deze week zo bijzonder maakte. Het complete gevoel van aanwezig zijn, met hart en lijf – is dat heel misschien wat ze bedoelen met dat ‘in het nu’ zijn? Met een groep fijne mensen om je heen, je draagt elkaar en je draagt jezelf, het is een compleet bad van ‘zijn’ en het is intens, heilzaam en helend.

 • Ja het was fantastisch. Ook een week later kan ik dat nog goed voelen. Mooi hoe Renée bewustzijnsdingen zo helder kan uitleggen. Door haar manier van begeleiden, ontstond al heel gauw een warme en open sfeer. Iedereen voelde zich op zijn gemak. Ook fijn dat je zo intens meedanst in de groep, in een mooie balans van docent en groepslid.

 • Preau was een prachtige week! De dans bleek zo’n krachtige manier om bij mezelf terug te komen, mijn eigen bodem weer te voelen.
  Renée weet iedere keer weer te inspireren, verrassen en ontroeren door haar enthousiasme, warmte en muziekkeuze. Omringd door prachtige natuur, mooie mensen, heerlijk eten: GENIETEN!

 • Biodanza is voor mij het leven vieren. Door fysiek lekker te bewegen, te dansen op verschillende soorten muziek kan ik van alles loslaten. Ik laat me vaak inspireren door de muziek, ik voel die door mijn lijf stromen en de beweging vloeit daar dan uit voort. Door vrij te bewegen kan ik het oude makkelijk loslaten en komt er nieuwe energie vrij. Biodanza is voor mij samen met anderen plezier maken, intimiteit delen en mijn grenzen verkennen. Ik heb nu twee keer een week Biodanza gedaan bij Renée en door een hele week te dansen ben ik nog meer in contact gekomen met mezelf, Biodanza brengt me dichter bij mijn kern. Ik word er ook heel vitaal van. Ik hou van dansen, ik hou van contact maken met mensen tijdens het dansen, ik hou van alleen dansen, samen dansen. Het kan allemaal de energie die Renée erin legt, de muziek keuze, de levenskracht, daar voel ik me thuis

 • Biodanzaweek Preau 2019

  Deze week sloot helemaal aan voor mij. De verbinding met mannen leverden voor mij altijd problemen op nu in deze week kon ik die liefdevolle verbinding toelaten en ervan genieten. De liefdevolle mensen die er waren heb ik erg van genoten waarbij soms hele mooie dingen gebeurden. Natuurlijk was er dat naar aanleiding hoe jij de lessen opbouwt èn zegt wat er toe doet. Liefdevol om bij jou zo’n week te mogen doen; een cadeautje. Marian

   Ik wil je bedanken voor de fijne week. Het was heerlijk. Heel diepgaand, ontspannen en vol ruimte om mijn dansen te beleven. Ik ben geraakt en vooral gevoed. Ik heb respect voor jouw wijze van faciliteren, volledig uit al jouw ervaringen en wijsheden geef je in de deelcirkel de mensen een diepere laag mee, waarbij je hun gevoelens volledig respecteert en gelijktijdig aan hen (en ook voor de groep) een inzicht meegeeft. Anneke

   Ben nog helemaal hoteldebotel van de week💃 Lenna

  Heb lang nagedacht hoe ik mijn gevoel over dansen in preau zou kunnen verwoorden voor je. Het lukt me niet goed om het op te schrijven wat het allemaal in mij heeft bewogen, maar het is veel. Kort gezegd: ik heb heerlijk kunnen dansen met heel veel lieve mensen. Er kwam een intens gevoel van vreugde naar boven, die ik met veel dansers heb kunnen delen. Ik heb antwoord gekregen op vragen die in mij leven en dat zorgt voor een geluksgevoel. De in breng van anderen over zichzelf in de deelrondes bleken ook voor mij van betekenis te zijn. Je muziek keuze helpt het gevoel en de energie naar boven te krijgen. Dank je wel voor deze fijne week waarvan ik nog steeds zit na te genieten.  Anne-Marie

AANBOD

Biodanza geef ik op verschillende manieren, zowel eenmalig als in de doorgaande groepen:

WEKELIJKSE BIODANZA

dinsdag-avond Utrecht
donderdag-avond Culemborg

BIODANZA & Beelhouw vakantie

Landgoed PREAU

24 - 31 juli  2021

BIODANZA FEESTEN

verschillende locaties

 

Op de hoogte blijven van nieuws over
Biodanza & Stembevrijding?