Dans jouw leven  &  Creëer jouw beeld

Een dansweek, in combinatie met beeldend werken.

“Als je in de stroom van het leven zit, dans dan en vier het leven
Als de energiestroom van jouw leven niet zo lekker loopt,
dans dan om jezelf weer terug te brengen in de stroom”.

We bieden een week aan waarin je ‘s ochtends danst en ’s middags beeldend gaat werken.
Deze week is vorig jaar ontstaan vanwege de coronamaatregelen en zowel ons als de deelnemers zo goed bevallen dat Renée Mars (Biodanzadocent) en  Carla Rump (beeldend kunstenaar) ook dit jaar hun krachten gebundeld.

We laten ons inspireren door de 4 elementen: aarde, water, vuur en lucht. De elementen staan voor levenskwaliteiten die je ook in jezelf kunt ontwikkelen. Zo staat Vuur o.a. voor passie, transformatie en warmte. Lucht voor dromen, verbinden en luchtigheid. Water stroomt, vindt altijd haar weg, is veranderlijk en verbonden met voelen. Aarde verbind je met stevigheid, structuur, met daadkracht en de realiteit. Wanneer je met de elementen werkt kun je deze (soms sluimerende) levenskwaliteiten in je eigen leven aanspreken en versterken.

DANS JOUW LEVEN:
Een week waarin je dansend nieuwe inspiratie opdoet om je leven ruimer, voller en kleurrijker te (be)leven. Ervaar hoe de dans niet alleen je lichaam maar ook je hart en ziel in beweging brengt. 

In deze week wordt je uitgenodigd expressie te geven aan wie jij bent in al jouw eigenheid en rijkdom. Zo kun je jezelf opnieuw ervaren; in kracht èn zachtheid, in lichtheid èn diepte, ingetogen èn uitgelaten, kwetsbaar èn moedig, liefdevol èn verbonden. En in die rijkdom de ander ontmoeten, zonder woorden, in de dans.
De dans en muziek zijn geweldige middelen om je te verbinden met jezelf; je lichaam, je gevoel en vooral je hart. Van daaruit gaan we elkaar ontmoeten en kunnen we op diepere en subtielere lagen de intieme en oprechte verbinding ervaren.

CREËER JE EIGEN BEELD:
Na een heerlijke lunch (met Siësta) gaan we verder, de natuur in, het leven vieren

De kunstenaar Matisse, zei het al: “Ik geloof het pas als ik het kan aanraken”.

In onze digitale tijd vergeten we soms hoe bijzonder het is om te werken met materie. Onze tactiliteit komt steeds meer op de achtergrond. Het heerlijke van een beeld is dat je eromheen kan lopen, het kan aanraken, de energie kan voelen van de maker, het materiaal ervaart en je tot nieuwe ideeën kan brengen. Marius van Beek was mijn voorbeeld.

Hij was een ambachtelijk steen- beeldhouwer die gedurende een moeilijke periode in zijn leven schreef:  “Ik ben zeer eenzaam maar ik kom er doorheen omdat ik nieuwe stenen mag bezielen”.  Bij het maken van een beeld denken we meestal aan zagen, hakken, bikkelen, gutsen, schuren. Natuurlijk dit kan heerlijk meditatief zijn maar toen Marius tegen de 80 jaar was had hij zijn grootste ontdekking gedaan. Hij kwam erachter dat je in plaats van weken bikkelen in de steen ook dagen, weken of maanden kan kijken naar een steen, dan één ingreep doen en er is een sculptuur, een nieuwe wereld ontstaan.

Preau is een prachtig landgoed die ons de kans biedt om “beeldend” op ontdekkingsreis te gaan. Hoe is het om al knijpend in een stuk klei naar een boom te lopen? Wat gebeurt er als we de klei tegen de boom smijten of erop gaan dansen? Ieder van ons is uniek en we hebben ons eigen vormentaal. Net als dat onze stem een eigen klank heeft, de manier waarop je je beweegt uniek is, hebben we ook een vormentaal die bij ons hoort. Het is mooi om je hiervoor open te stellen en tot creatie te komen. We gaan op ontdekkingsreis en starten de eerste middag met het schetsen in klei of op papier. Door middel van oefeningen  komen we stap voor stap tot ons eigen beeld en groeien naar een klein sculptuur van zachte steen.

Het programma:

 • 6 ochtenden dansworkshops.
 • 4 middagen beeldend werken (of meer als je wilt)

Over Renée:

Ik ben van oorsprong theaterdocent en heb sinds 15 jaar een eigen praktijk als psychosociaal therapeut waarin ik ook werk als stembevrijder www.stroomopwaarts.nu

Sinds 15 jaar geef ik met veel plezier Biodanza; wekelijks in Utrecht en Culemborg. En ik geef regelmatig weekenden, jaartrainingen en losse dagen. Soms enkel Biodanza, soms in combinatie met Stembevrijding. Kijk op www.reneemars.nl

In Preau geef ik nu voor het 15e jaar les. Ik ervaar L’Huy Préau als een geweldige plek. De prachtige omgeving, het heerlijke eten, de goede verzorging en de aandacht die in alles voelbaar is, vormt een perfecte bedding om de rijkdom van het leven ten volle te genieten. En dat is precies waar het in deze week voor mij om gaat. 

Biodanza nodigt uit tot intens genieten van het moment.
Als je in het hier en nu bent, kun je in ieder moment het geluk aanraken.
(vrij naar RolandoTorro en Cuong Lu)

 Over Carla:

Het is zo’n rijkdom om vanuit je zintuigen te werken en ontdekkingen in materiaal te doen. Dat kan al zo eenvoudig door bijv. gewoon een stuk klei in je hand te drukken, je levenslijnen te zien, je huid te voelen en door te geven in de klei. Deze levenslijnen heb ik veel gebruikt in mijn werk.
Dit gegeven uitbouwen:  We zijn allemaal bekabeld en verbonden met elkaar, dat besef heeft deze tijd ons des te meer gegeven.
Als docent probeer ik te inspireren en te begeleiden maar vooral ook te genieten.
Ik ben ervan overtuigd dat mensen  gelukkiger zouden zijn als ze elke dag iets kunnen creëren. Het Franse landschap, het landgoed van Preau geeft ons een fantastische basis hiervoor. 
www.carlarump.nl

We hopen dat je er net als wij zin in hebt. Het is een unieke mogelijkheid om met twee verschillende cursussen en ervaren docenten kennis te maken op de geweldig plek die Preau is. We zien er naar uit je in Preau te kunnen ontmoeten!

2PRAKTISCH:

Voor wie:
Voor iedereen die zich via de dans wil verdiepen in en laven aan de rijkdom van het leven. 
Voor iedereen die de kwaliteiten van de elementen wil leren kennen èn in je eigen leven versterken.
Voor iedereen die het vermogen tot genieten wil vergroten, 
Voor iedereen die meer van zichzelf wil (laten) zien.
Voor iedereen die meer vanuit zijn/haar hart wil leven en ontdekken hoe je op steeds subtiele lagen verbinding kunt maken.
Voor iedereen die zichzelf wil laten verrassen door zijn eigen dans èn die van de ander.
Voor iedereen die echt wil zien en voelen.

Corona: Ik heb geen idee hoe het t.z.t. met Corona is maar we houden ons aan de in Frankrijk geldende maatregelen.  Mocht je vragen hebben bel  of mail me gerust.

Wanneer: zaterdag 22 juli – zaterdag 29 juli 2023 
Aankomst zaterdag 22 juli vanaf 17.00 uur. Deze avond komen we kort bijeen voor een eerste kennismaking en toelichting op het programma. 
De cursusduur is van zondag tot en met vrijdag.

Vrijdagmiddag en -avond is er een feestelijke afsluiting van de week. 
Zaterdag 29 juli, vóór 10.00 uur vertrekt iedereen weer. 

Programma: we werken twee blokken per dag:
Dansen van ca. 9.30 – 12.30 & Beeldend programma van half 5 tot 7 uur maar kan in overleg aangepast worden.
Tussendoor is er voldoende tijd om lekker te luieren, wandelen, zwemmen en na te genieten van de opgedane ervaringen.
De woensdagmiddag is vrij, dan kun je op stap gaan en de mooie omgeving van Preau ontdekken.

Prijs vd cursus:  € 425,- (inclusief materiaalkosten)
Voor meer informatie over de cursus èn opgave: info@reneemars.nl. Je ontvangt dan een bevestiging van je inschrijving en een factuur van de cursuskosten. Begin juli 2023 ontvang je nog een mail met verdere praktische informatie over de cursusweek.

Vervoer:
Préau heeft een liftservice, informatie hierover staat op het prikbord op de contactpagina van de website van Préau. Kijk bij Route voor alle informatie. 

Verblijf:
Je verblijf is all in, met 3 heerlijke vegetarische maaltijden per dag en doorlopend gratis koffie en thee.  Je verblijf regel je rechtstreeks met Préau, er is volop keuze (maar let op want het kan hard gaan dus des te eerder je boekt des te groter je keuze qua accommodatie): van een eigen tent of budgettent (de goedkoopste vorm) tot prachtige Hoteltenten of kamers in het landhuis. Ook is er verblijf met eigen sanitair. Je kunt hiervoor contact opnemen met Loeky Ekkel die, vanuit Nederland, voor Préau de accommodatie regelt. tel. 0573-221199  of via onderstaand inschrijfformulier. 

Ervaringen deelnemers :

De combi-week met biodanza en beeldhouwen was voor mij een heerlijke week op het mooie Préau. Fijn om elke dag het stramien dans-siësta-beeldhouwen te volgen. Deze combinatie versterkt en inspireert en het geeft in de groep meer invalshoeken om elkaar te leren kennen. Voor mij waren beide al enigszins vertrouwd terrein, waardoor ik meer de diepte in kon gaan in de dans-thema’s van Renée (de elementen aarde-water-vuur-lucht) en de fijne open contacten die daardoor ontstonden binnen de groep. Met Carla stonden inspiratie en plezier van werken met steen voorop. Dat leverde verrassend uiteenlopende prachtige beeldhouwwerkjes op: respect! Sarie

 “Ik wilde al langer weer creatief aan de slag met mijn handen èn naar Préau. Voor zowel beeldhouwen als de relatief lange reis naar Préau had ik talrijke excuses om niet te gaan. Wat ben ik blij dat ik niet naar deze stemmen heb geluisterd! Biodanza en beeldhouwen bleek een voor mij zeer geslaagde combinatie. Beide maken mij stil van binnen en mijn hoofd leeg, brengen mij in een tijdloosheid. Door de manier waarop zowel Renee als Carla hun expertise aanboden, voelde ik mij vrij van prestatie en haalde daardoor het beste in mezelf naar boven. Vrij van moeten met steeds een uitnodiging tot verkennen. Ik heb mijn creativiteit herontdekt en intussen, bij thuiskomst, al een workshop beeldhouwen gevolgd èn mij voor meerdere dagen opgegeven. De dansen hebben mijn hart geraakt en mijn handen hebben in de steen uitdrukking gegeven. Dank Renee en Carla voor jullie enorme vakvrouwschap! Het getuigd van grote kwaliteit en mensenkennis dat jullie, ieder op je eigen manier, het beste in iedereen naar boven wisten te halen! Ik heb een super week gehad op een bijzondere plek, waar een enthousiast en toegewijd team de heerlijkste maaltijden op tafel zette. Annie

 Het was mijn eerste keer in Préau, ik vond de combinatie Biodanza en beeldhouwen echt heel bijzonder. Het sloot onverwachts goed aan op elkaar, in de ochtend dansten we met elkaar en onszelf en in de middag konden we onze inspiratie van de dans in steen omzetten. Het was prachtig om iedere dag een nieuwe element als thema te hebben en deze op de laatste dag samen te laten komen. Aan het eind van de week voelde ik me vol energie en levenslust en ging naar huis met nieuwe inspiratie voor de komende tijd. Renée en Carla vullen elkaar goed aan in creativiteit en positieve energie. Deze week is een aanrader voor iedereen die beweging met het lijf en kunstzinnig bezig zijn met je handen wil combineren, met ook nog eens een prachtige verblijfslocatie en heerlijk, liefdevol verzorgd biologisch en vegetarisch eten! Linda

 De verbinding die in zo’n korte tijd in deze groep is ontstaan is heel bijzonder. De balans tussen diepgang en luchtigheid/plezier was heel goed. Maaike

Bij beeldhouwen kon ik me wel wat voorstellen, maar … biodanza??? Ik heb me gewoon opgegeven, want beeldhouwen leek me wel leuk. Vlak voor vertrek toch nog even geyoutubed op biodanza. Ik zag mensen huppelen in een wei. Oké, dan ga ik ’s ochtends wel eerst huppelen in een wei voordat ik ga beeldhouwen. Maar, dat pakte wel even anders uit. Biodanza heeft met heel veel te maken en is echt wel even iets totaal anders dan huppelen in een wei. Ik vond het een prachtige ervaring en echt heerlijk om te doen. En het combineerde heel mooi met het beeldhouwen. Ben je nieuwsgierig, wil je weten wat biodanza is … Ik vertel lekker niets, ga het maar ervaren! Paula

 “Ik heb een heerlijke week gehad waarin ik allerlei facetten van mezelf op diepere lagen mocht ontmoeten. Het was zo fijn om helemaal in een flow te komen van de ontmoeting met mezelf. Ook via anderen in de dans en dat weer om te kunnen zetten in beeld. Er was in elk element (aarde, water, vuur en lucht) wel herkenning, soms ook onverwacht!
Zo kon ik weer meer zien waar ik mee resoneer met anderen, waar ik in mijn kracht blijf staan, waar ik het juist moeilijk vind mijn grens aan te geven, waar ik door geïnspireerd raak, waar ik door ontroerd raak, waar ik dankbaarheid voor voel.
Ik heb de veiligheid die Renée wist te creëren ervaren als een warme bedding waarin we ons mochten overgeven aan dat wat er kwam, heel bijzonder en verrijkend!
In de middag konden de ervaringen van de ochtend omgezet worden in beeld, waarbij de vrijheid en het heerlijke non-conformisme van Carla ons aanzette om de energie te laten stromen en dat te creëren waar onze handen ons heen brachten. De hele week was 1 groot cadeau van  verbinding, herkenning, diepe ontmoetingen, in je hart aanwezig zijn en zowel verdriet als enorme blijdschap en ontroering kunnen ervaren”. Tineke

 Wat betreft de cursus in Preau wil ik meegeven dat Biodanza en beeldhouwen een fijne combi is. Het is fascinerend te ontdekken dat één week Biodanza intense verbroedering teweeg kan brengen, vooroordelen laat verdwijnen, en zoveel kan losmaken bij jezelf en anderen. Het bezig zijn met gevoel in combinatie met ademhaling, muziek en dans werkt therapeutisch. Je diepste gevoelens en emoties komen hierbij tevoorschijn, die op hun beurt ook anderen kunnen triggeren. Je zoekt naar een balans tussen warmte ontvangen en warmte geven aan anderen. En tussen verdriet en geluk. Daarnaast werkt het alleen en samen dansen en huggen heel verbindend en bevrijdend, en zorgt voor veel geluk en plezier. Erik

 ‘Het is wonderlijk hoe Renee d.m.v. de dans binnen een paar dagen een groep met de meest uiteenlopende types tot een op elkaar betrokken hechte groep weet te begeleiden’! Heerlijk te ervaren hoe je door dans dichter bij jezelf kunt komen en van daaruit tot een diepe intense betrokkenheid op elkaar! Alex

2020:  Corona: combinatie van Biodanza & Beeldhouwen
Ik was heel blij met de opbouw van de hele week en van de afzonderlijke ochtenden en de afronding, alles bij elkaar was het een mooi geheel, de cirkel was rond.. Biodanza was voor mij nieuw. Bij alle elementen had ik wel aspecten die me lagen of waar ik juist wat meer moeite mee had, meer voor moest ‘werken’. Renee, ik heb je ervaren als een warme, liefdevolle, wijze en lichtvoetige vrouw, je slaagt er in om in heel korte tijd een veilige omgeving te creëren, waarin ik kon laten gebeuren wat moest gebeuren. Ik heb deze week ervaren dat mijn lichaam wijs is en heb gewoon kunnen genieten van het bewegen met mijn lijf, iets wat voor mij zeker niet vanzelfsprekend is.

Het beeldhouwen vond ik leuk. Dat was voor mij iets meer de comfort zone. Mooi om met de klei-oefeningen te beginnen. Ik dacht eerst, waar gaat dat heen, maar het was een mooie opbouw, richting de steen en het werken daarmee. Ik vond het bijzonder hoe Carla  iedere keer weer bij iedereen een ander en vooral ook positief perspectief kon bieden. Het letterlijk anders bekijken. Het gaf mij veel ruimte om gewoon maar lekker bezig te zijn. En los te laten dat ik moest presteren, iets moois maken of wat dan ook.  Ik heb bewust voor de combi gekozen. In eerste instantie leek me de 4 middagen beeldhouwen weinig, ik dacht, wat kan je daar nu in doen, maar zoals we gezien hebben, veel.  Ik vond het eigenlijk heel mooi, om bij de afronding op vrijdag te zien, hoe bij veel mensen de lijntjes bij elkaar kwamen. Zo zie je maar wat het onbewust doet. Kortom, ik zou zo weer gaan. Ik kan iedereen aanraden deze combi te doen als je jezelf wil verrassen met nieuwe ervaringen onder leiding van twee mooie en sterke vrouwen. Dus…. bedankt voor alles.  Esther

Het dansen ken ik, maar altijd weer benieuwd wat het deze keer gaat brengen. De elementen, een leuke leidraad voor de week. En elke dag een verrassing wat het volgende element: vuur, water, aarde, lucht voor ervaringen geeft. Dansen met grotendeels nieuwe mensen: wat heeft ieder te bieden, hoe kun je op elkaar inspelen en de dans spannender maken. Soms klikt het meteen, soms is het zoeken. En als het zoeken de samen-dans opeens een ‘schwung’ geeft, zorgt dat voor extra plezier.

De combinatie met beeldhouwen: dat leek me van te voren al een geweldige combinatie. Toch bleek de eerste dag met kleien, niet als vanzelf te gaan. Ik moest er echt even inkomen, merkte ik. Maar besefte wel, dat de aanpak van Carla een introductie was die je breder leerde kijken naar de materie en wat je ermee kan doen.

Het was een bijzondere week, waarbij ik steeds meer groei in contacten en vrijheid bij mezelf waarnam. Weer thuis, na een dag reizen, heb ik de steen op tafel gelegd. Deze ligt er nog, en begint een vertrouwd object te worden.  Annemarie

Het was voor mij de eerste keer op Preau en sinds lange tijd dat ik er weer eens een week alleen op uit ben geweest. Beiden zijn mij goed bevallen. Ik voelde mij thuis en vrij op Preau, genoten van het heerlijke eten, de gastvrijheid en mijn fantastisch eigen romeins tenthuisje.

Biodanza was nieuw voor me, dansen op zich niet. Ik heb heerlijk gedanst en voelde mij vertrouwd en veilig in de groep. Dit kwam zeker ook door de wijze waarop jij Renee ons begeleidde: zorgvuldig, overtuigend en liefdevol. Dank daarvoor!

Ik ben blij dat we elke keer dansend de ochtend afsloten. Korte terugkoppeling van ons allen de dag erop was mooi en voor mij genoeg aan woorden. Ik heb mijzelf ruimte kunnen geven via de dans. En de muziek was prachtig!

Carla de wijze waarop jij mij en ons meenam in de klei en steen vond ik knap. Het was best wel een grote overgang van dans naar beeldhouwen. Bij de steen verviel ik snel in dat het iets moet worden en had ik last van mijn eigen kritische blik. Toen dat wegviel was het eigenlijk wel prettig om er gewoon mee aan de slag te zijn. Mooi hoe je mij weer anders hebt leren kijken naar vorm en lichtinval en uiteraard de kracht van de presentatie. Staan voor je maaksel en dat etaleren. Ik heb  een heerlijke week gehad. Veel liefde en aandacht voor mij en ons met elkaar ervaren. Dank daarvoor!   Christa


Het was een topweek, op een toplocatie en omringt door toppers.
Michiel

  AANBOD

  Biodanza geef ik op verschillende manieren, zowel eenmalig als in de doorgaande groepen:

  WEKELIJKSE BIODANZA

  op dinsdag-avond

  in Utrecht

  BIODANZA & BeelDhouw vakantie

  Landgoed PREAU

  27 juli  - 3 aug.  2024

  BIODANZA FEESTEN

  verschillende locaties

  3 Preau dansdagen

  8 okt. - 5 nov. - 10 dec. 2023

  INTIMITEIT

   

   

  Op de hoogte blijven van nieuws over
  Biodanza & Stembevrijding?